top of page

Kullar

Rating-Star-PNG-File_edited_edited.png
2024

Köpa valp av oss

Våra valpar föds & växer upp inomhus i typisk hemmiljö tillsammans med oss, våra barn och våra andra hundar. Under de fösta veckorna i valparnas liv, så är valplådan placerad i den lugnast delen av vårt hem utan andra hundar eller gäster som stör dem. Det är bara vi i familjen som får hantera och sköta om dem och självklart mamman som kommer och gå som hon vill. När valparna börjar bli lite äldre så flyttas dem till valphagen som är placerad mer centralt i hemmet. Då får dem också ta del av vår vardag med upplevelser, ljud, dofter och interagera med våra andra hundar. Senare är det också dags för att prova på att var utomhus en liten stund varje dag, prova på att åka bil och så klart hälsa på alla valpköpare.

 

Som valpköpare hos oss få får du livlång support och vägledning. Vi kommer arrangerar kennelträffar med jämna mellanrum som bl.a ett gemensamt BPH vid 12-18 månaders ålder för samtliga valpar i kullen.

​

Som uppfödare önskar vi att våra valpköpare deltar på BPH, röntgar armbågar (ED) och höfter (HD) på sina valpar vid 12-18 månaders ålder samt meddelar oss om valpen insjuknar eller avlider av någon anledning som kan vara ärftligt betingat så att vi kan ta med detta i vår utvärdering. Även om valpen/hunden måste säljas av någon anledning, så kan vi antingen kan köpa tillbaka den för en viss del av köpeskillingen eller hjälpa till att hitta ett nytt hem till den, livet kan ju ibland ta oväntade vändningar. Våra hundar är försäkrade i Folksam och valparna har även en 3 års dolda fel-försäkring där.

​

Vi följer SKK:s och ASTK:s regler och rekommendationer gällande uppfödning och försäljning. Det innebär bl.a. att föräldradjuren är ED/HD-röntgade och minst en av dem har Ataxia-status clear/fri samt att de har genomfört MH/BPH eller motsvarande. Vi använder oss utav samtliga avtal från SKK vid försäljning, fodervärdsavtal och parning. Om du är intresserad av att vara fodervärd eller köpa hund av oss med bibehållen avelsrätt så kan du anmäla ditt intresse till oss via mail inför varje kull. För att ett sådant avtal ska vara möjligt, så ska du vara väl införstådd med vad ett sådan avtal innebär, viljan och möjligheten till ett nära samarbete med oss. Denna typen av avtal upprättar vi bara med valpköpare som bor max 1 timmes resväg ifrån oss och har träning- och tävlingsambitioner samt ett intresse för utställning eftersom det är den bästa valpen som du ska förvalta.

1629637582857.png
skk.png
AcZTBs9qoR5tkxrre3iejKqbyWuJYBB5Ig26rt61.png

Vid försäljning är våra valpar:

  • minst 8 veckor gamla

  • registrerade i SKK med stamtavla

  • registrerade i Jordbruksverket

  • försäkrade och inneha 3 års dolda felförsäkring

  • anmälda till BPH (beteende- och personlighetsbeskrivning hund) vid 12-18 månaders ålder

  • veterinärbesiktigade, inte äldre än 7 dagar

  • chippade

  • vaccinerade

  • regelbundet avmaskade

  • nybadade och kloklippta

Medföljande valppaket innehåller:

  • mapp för medföljande papper (reg.bevis, veterinärbesiktning, vaccinationskort, köpekontrakt m.m)

  • valpfoder

  • tuggleksak

  • tuggben

  • tandborste

  • snuttefilt med mammas doft

​

1629637582857.png
Vi förbehåller oss fri prövningsrätt på eventuella valpköpare. Det innebär att vi som uppfödare omsorgsfullt  väljer ut våra valpköpare till varje valp utifrån vad just den valpen behöver samt att vi bibehåller oss rätten att neka valpköpare. Vi göra utdrag ur Lexbase på samtliga valpköpare för att se om där finns några domar som gör dem till olämpliga hundägare. Inga hundar kommer att säljas till köpare utan hundägarcertifiering.
Vi kommer under inga omständigheter sälja till minderåriga.

Detta bör du titta efter när du läser en

annons för att köpa amstaff

 

Vi vill hjälpa dig att förstå vad du läser, visa hur du kan granska informationen, vad som är viktigt att veta när du letar amstaff.

 

1) ALLA renrasiga hundar ska vara registrerade i skk och ha ett registreringsnummer och stamtavla som bevis. Med registreringsnummret kan du på skk-avelsdata se stamtavla, syskon, avkommor, prov och tävlingar. Är hunden över 1 år och har gjort MH (mentaltest hund), BPH (beskrivning personlighet hund) och veterinärundersökningar (som är specifikt för varje enskild ras) så kan du även se dessa. Du kan även klicka dig vidare i stamtavlan och se närmare på upp till 6 generationer bakåt.

 

2) När det gäller begreppen, förkortningar och papper i annonsen så kan det kännas rörigt. Här är det viktigt att hunden har vaccinationsintyg, veterinärbesiktning (inte äldre än 7 dagar), chippmärkt och är hunden renrasig så ska där även finnas stamtavla från skk och valpar bör även vara regelbundet avmaskade.

 

3) Informationen om föräldrarna hittar du som sagt på skk avelsdata om hunden är renrasig alt. om det finns info i annonsen. För amstaff är det viktigt att veta föräldrarnas ataxia-status något som inte alltid syns på skk tyvärr. För att hunden inte ska insjukna i denna dödliga sjukdom som attackerar lillhjärnan, så ska minst den ena föräldern vara fri/clear då hunden måste ärva sjukdomen från båda föräldrarna. När det kommer till armbågar (ED) och höfter (HD) så finns det ett hälsoprogram för amstaff som utfärdats av skk, där föräldrarna måste röntga dessa leder före avel (det finns fall där skk godkänt röntgen efter, men dessa är få) för att valparna ska få registreras och få sin stamtavla. ED-statusen (elbow dysplasia) anges i en skala 0-3 där 0 är normal, medans HD-statusen (hipdysplasia) anges i skala A-E där A och B är normal. C-höfter är ofta symtom fria hos amstaff. Dysplasi kan både nedärvas och uppstå från miljöpåverkan. Sedan finns det även andra hälsoundersökningar för hjärta, ögon m.m som vissa uppfödare väljer att göra även på amstaff och då är det bara att tacka och ta emot.

 

4) Det du som köpare bör göra är att läsa på om rasen, besöka eller prata med olika uppfödare och ställa alla frågor. Ska du köpa valp så se till att träffa mamman. Hon har fostrat valpen och står för hälften av valpens gener. Finns pappan att träffa så är det ett plus. Ska du köpa en äldre hund så be att du och säljaren tar en promenad (gärna med olika möten som hund, cyklar eller andra djur), hanterar klor, tittar på tänder, ger den mat eller ben. Ingen hund är perfekt så därför är det viktigt att du tar reda på så mycket som möjligt så att du vet vad du köper och känner att det är hanterbart utifrån din erfarenhet och livssituation. 

Tänk igenom dessa frågor innan du skaffar hund:

​

  • Har du tillräckligt med tid för hunden? - En valp kräver aktivering och socialisering, lite och ofta flera gånger dagligen.

  • Hur fungerar vardagen med arbete, familj och aktiviteter? - En vuxen hund ska ha tillsyn efter 6 timmar, medans en valp bara kan lämnas ensam hemma kortare stunder, ca 5-10 min som sedan byggs på efterhand som valpen blir äldre och klarar av att vara ensam hemma. Amstaff är en ras med mycket styrka som de inte alltid är så medvetna om och små barn kan lätt bli omkull knuffade av en glad amstaff som vill leka eller bara hälsa.

  • Är du beredd att engagera dig för hunden så länge den lever, 10–15 år? - Att se till att hunden har mat och vatten, samt få arbeta med både fysiskt och med hjärnan.

  • Är någon i din familj eller bland dina närstående allergisk? - Många vet inte att de är allergiska förrän valpen redan kommit hem. Om du inte har haft hund tidigare så gör ett allergitest på dig och familjen som kommer att vistas i hemmet. Tråkigt att behöva sälja/lämna tillbaka sin efterlängtade valp och det innebär även onödig stress för valpen att byta hem igen.

  • Klarar din ekonomi av de kostnader som hör ihop med hundägandet, även i oväntade situationer? - Mat, utrustning, försäkring, veterinärbesök, vaccinationer, avmaskning, hundkurser et.c kostar en del, så räkna ut vad din valp skulle kosta i underhåll. SKK har beräknat vilka och hur mycket det kostar att ha hund. Se här.

  • Får du ha en hund där du bor? - Inte alla hyreslägenheter tillåter husdjur. Kolla upp vad som står i ditt kontrakt. Vissa länder har förbjudit att äga och hålla amstaff, bl.a Danmark och Norge medans länder har strikta restriktioner på hur dem ska hållas. Har du funderingar på att flytta utomlands bör du därför ta reda på vilka regler som gäller för rasen i det landet innan du köper hund.

  • Är du beredd att gå ut med hunden flera gånger om dagen? - En valp ska ut ca varannan timme (10-15 min /gång) för att bli rumsren, medans en vuxen hund behöver ca 2 timmars aktivering och rastning varje dag fördelat på 3-4 ggr för att må bra.

bottom of page