top of page

KOMPENDIUM
-Amstaff från kennel Hall Of Heroes

Screenshot_20240121_153702_Gallery_edited.jpg
Screenshot_20240121_125614_Instagram_edited.jpg
Echo 3 veckor.jpg

I detta kompendium har vi samlat information om hur det är att äga och uppfostra en amstaffvalp samt vad man kan förvänta sig. Vi som uppfödare väljer omsorgsfullt ut våra valpköpare till varje valp utifrån vår erfarenhet av vad just den valpen behöver för att leva ett bra och hälsosamt liv som sällskapshund.

Amstaffen är en allround hund med många fina egenskaper, något som vi vill ta till vara på i vårt avelsarbete. Först och främst ska våra valpar vara och bli fantastiska sällskapshundar, men vi strävar efter att de också ska ha en god arbetsglädje och kunna utföra de träningsformer som deras ägare vill och därmed ska de vara anpassningsbara och klarar de flesta miljöer. För att detta ska fungera så måste de vara starka mentalt och våra avelsdjur måste ha de bästa psyken som går att få.

 Givetvis ska de också vara av fullt godkända amstafftyp enligt RAS.

För att amstaffvalparna ska kunna utvecklas på bästa sätt behöver de mycket närhet och god vägledning i sin uppfostran så  att de utvecklar trygghet och tillit till sin egen förmåga. Detta kräver mycket engagemang och socialträning, men framför allt tid och tålamod. Så tänk igenom ditt valpköp noga. Valpar är ett heltidsarbete.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Tänk igenom dessa frågor innan du skaffar hund:

  • Har du tillräckligt med tid för hunden? - En valp kräver aktivering och socialisering lite, men ofta flera gånger dagligen.

  • Hur fungerar vardagen med arbete, familj och aktiviteter? - En vuxen hund ska ha tillsyn efter 6 timmar, medans en valp bara kan lämnas ensam hemma kortare stunder, ca 5-10 min som sedan byggs på efterhand som valpen blir äldre och klarar av att vara ensam hemma.

  • Är du beredd att engagera dig för hunden så länge den lever, 10–15 år? - Att se till att hunden har mat och vatten, samt få arbeta med både fysiskt och med hjärnan.

  • Är någon i din familj eller bland dina närstående allergisk? - Många vet inte att de är allergiska förrän valpen redan kommit hem. Om du inte har haft hund tidigare så gör ett allergi test på dig och familjen som kommer att vistas i hemmet. Tråkigt att behöva sälja/lämna tillbaka sin efterlängtade valp igen.

  • Klarar din ekonomi av de kostnader som hör ihop med hundägandet, även i oväntade situationer? - Mat, utrustning, försäkring, veterinärbesök, vaccinationer, avmaskning, hundkurser et.c kostar en del, så räkna ut vad din valp skulle kosta i underhåll.

  • Får du ha en hund där du bor? - Inte alla hyreslägenheter tillåter husdjur. Kolla upp vad som står i ditt kontrakt. Vissa länder har förbjudit att äga och hålla amstaff, bl.a Danmark och Norge medans Spanien har strikta restriktioner på hur dem ska hållas. Har du funderingar på att flytta utomlands bör du därför ta reda på vilka regler som gäller för rasen i det landet innan du köper hund.

  • Är du beredd att gå ut med hunden flera gånger om dagen? - En valp ska ut ca varannan timme (10-15 min /gång) för att bli rumsren, medans en vuxen hund behöver ca timmars aktivering och rastning varje dag fördelat på 3-4 ggr för att må bra.

OM DIN VALP

 

INNAN VALPEN KOMMER HEM
Arbetet med valpen börjar faktiskt redan innan den kommer hem till er. Det är mycket som måste planeras och förberedas. Hela familjen måste vara med och planera vilka rutiner och regler som ska gälla för valpen, vem som tar vilka ansvarsuppgifter. Vi som uppfödare kommer inte under några omständigheter att sälja eller skriva kontrakt med minderåriga, så huvudansvaret för valpens välmående har de vuxne/vuxna i hushållet. Börja att diskutera igenom hur ni vill att hunden ska vara som vuxen. Ex: Ska den få hoppa på folk som hälsar på den? Om inte så börja med att hälsa på valpen genom att sätta er på huk och låta den komma till er. Samma sak gäller för de andra beteendena och reglerna. Börja även att diskutera vilka kommandon ni ska använda som sitt, ligg och inkallning. Sedan har vi försäkringar, träningar m.m som tillkommer. Börja redan nu att välja ut var ni ska träna och gå kurser och åk och besök dessa och ställ frågor om ni inte redan har erfarenhet av dessa. Om valpen ska ha möjlighet att bli en härlig sällskaps- och familjehund som måste hela familjen få vara med och säga sitt och planera. Vi finns här för frågor och goda råd till alla våra valpköpare.

 

RESA OCH HEMKOMST
Att resa kan vara både skrämmande och roligt, att åka bil, buss eller tåg är en viktig träning för din valp och kommer göra resandet med den som vuxen mycket lättare! Om valpen blir åksjuk så åk bara kortare sträckor och ta ut valpen innan den börjar dregla eller kräkas. Låt valpen uppleva något roligt när ni nått er destination. Park eller en skogsutflykt brukar få valpen att tycka resor är trevliga upplevelser. Undvik hundrastgårdar då här händer mycket olyckor och här finns stor risk för att smittas av både parasiter och sjukdomar.

När det gäller socialt så behöver valpen få ta in de personer som ska vara i dess närhet först och främst i lugn och ro. Valparna älskar oftast folk och andra hundar, men de kan lätt bli överstimulerade om det kommer för många på en gång. Så ta det lite lugnt med att låta hela grannskapet få hälsa på och se till att valpen får komma undan ifred och sova om den behöver. Ett steg i taget så går det kanonbra! Era familjer och andra som kommer att vara runt valpen måste givetvis få komma. Men styr upp så att inte alla klappar valpen samtidigt och se till att valpen får pauser.

Sist här vill vi påpeka att valpen visserligen behöver mental stimulans och fysisk aktivitet. MEN det får inte gå till överdrift heller. Passivitet och vila är minst lika viktigt att träna! När valpen flyttat in behövs ingen extra stimulans på ett par dagar. Då räcker det ypperligt med det nya huset, er och era andra djur (om ni har). Ni märker när valpen är hemmatrygg och börjar få tråkigt ;) Det är då väggarna börjar tuggas på! Men i början har den fullt upp med allt det nya!

Screenshot_20240121_154731_Gallery_edited.jpg

LEK OCH BUS

Valparna tycker att det mesta är roligt. Bollar, dragkamp med ungefär allt som går att hitta. Tänk på att inte använda era händer att leka och bita i. Det är roligt så länge valpen är liten, men när den är vuxen och väger 20-33 kg så är det inte så roligt!

Valpen behöver mycket mental stimulans, det är svårt att få dem riktigt trötta på bara fysisk aktivitet. De behöver få saker att klura på. Här kommer några enkla och roliga tips.

​

  • När de är små är tomma toarullar, trasor, gamla sockor (som kan fyllas med tidningspapper eller annat ”prassel”) jätteroliga leksaker! Toarullarna går sen att öka svårighetsgraden på genom att lägga i en godis och trycka in ändarna på rullen så den blir stängd, sen får valpen klura på hur den ska komma åt godisen. När valpen växer kan en filt med godis eller torrfoder rullas ihop istället!
     

  • Leksaker av gummi bör vara av tuffaste kvalité. Amstaffen har kraftigt käkmuskulatur och ger sig sällan fören den har demolerat leksaken. Var noga med att plocka upp småbitarna så att dem inte sväljs.
     

  • Godis under en filt eller dyna är bra för den lilla valpen, ju mer den växer ju svårare får godiset gömmas.
     

  • Kurra-Gömma är en bra lek som kan vara riktigt svår för valpen i början så göm er enkelt. Ju större valpen blir ju svårare kan ni gömma er.
     

  • Det finns massor av ”hjärn-gympa” spel på marknaden att köpa. Och hur roliga de än verkar så löser amstaffarna de spelen alldeles för snabbt och tappar sen i princip intresset. Det är bättre med hemmagjorda saker i längden.
     

  • Små enkla doftspår går att lägga tidigt på gräsmattan exempelvis om ni tänkt er ha valpen till spår. Mycket doft, kort spår och god belöning.

Screenshot_20240121_155247_Instagram_edited.jpg

PROMENADER       

Något som är viktigt att komma ihåg är att en amstaffvalp, om den får så hänger den på. Som ägare får man använda lite sunt förnuft i hur långt man kan gå med en liten valp. Se efter ifall valpen börjar bli trött och inte riktigt hänger med i samma tempo som tidigare och bär den om det behövs. Hemma i huset eller på gården så kan den gå undan när den blir trött, gå och lägga sig någonstans. Men på promenad är promenaden för intressant och all trötthet glöms bort. Vi rekommenderar sele eller vanligt halsband till valpen och en långlina för att på ett tryggt sätt träna inkallning och ett vanligt koppel för vanliga promenader. Börja gärna träna följsamhet tidigt för att förbygga att ha en hund som hoppar och drar i kopplet som vuxen. Inkallning kan man börja träna direkt (givetvis tränar vi på detta innan valpen flyttar också). Även här betyder kanske inte ordet ”hit” så mycket i början, men säg det när valpen ändå är på väg mot er och beröm massor när den kommer fram. Vill ni använda visselpipa eller klicker så är det också bra att ha med från början. Det är även bra att använda dessa vid mattiderna så att valpen förstår att ljudet innebär något bra – Nu är det mat.

Screenshot_20240113_211930_Instagram_edited.jpg

SOCIALISERING      

Man ska vara medveten om att det är en ras som fodrar en del av sin ägare. Den kräver en ägare med lugn och trygg hand. Du bör som person vara säker och beslutsam i ditt handlande, konsekvent och rättvis i din uppfostran. Precis som alla hundar behöver rasen socialisering, träning och uppfostran. Hur amstaff fungerar med andra hundar och djur är som med alla andra raser; Individuellt.
Genom att låta din valp få följa med och uppleva så mycket som möjligt redan från början och träffa andra stabila och språksäkra vuxna hundar och djur på ett tryggt och säkert vis så förebygger du att din hund kommer att få problem med dessa situationer i framtiden. Skulle din valp bli rädd så avdramatisera genom att själv gå fram till föremålet valpen är rädd för och hantera det på ett avslappnat sätt, utan att göra någon stor affär av saken inför valpen.
God socialisering och bra erfarenheter från valpstadiet till ca 6 månaders ålder är är viktigt. Vid 6 månader så börjar unghundsfasen även kallad spökåldern där hunden kan få för mycket intryck. Fundera på hur ditt/ert liv tillsammans ska se ut om 4 år. Vad ska ni uppleva tillsammans, boende lägenhet-hus, vilka vardagssituationer måste just er hund klara av - vänners hundar, barn, andra djur (stora som små) resor m.m. Detta är sådant den redan som valp behöver få erfarenhet av. Valpkurser och unghundskurser är något vi varm rekommenderar att ni startar med så snart som möjligt.

Screenshot_20240121_155530_Instagram_edited.jpg

VALPTÄNDER

När valpen föds är den tandlös, vilket är skönt för den diande tiken som slipper de sylvassa valptänderna.

Vid ca 3 veckors ålder tittar den första tanden fram och det brukar sammanfalla med att tikens mjölkproduktion börjar avta. Under ett par veckors tid kommer nu totalt 28 mjölktänder att växa ut, 14 stycken i överkäken och 14 stycken i underkäken.

Alla som har träffat en valp vet att deras mjölktänder är sylvassa, det gör riktigt ont att bli biten av dem. Men det finns en biologisk orsak till detta – hundar i det vilda stöter upp halvsmält föda till sina valpar. Denna föda innehåller ofta segt kött, muskelhinnor och hud och valparnas sylvassa tänder bearbetar detta till smala remsor som är lättare för kroppen att tillgodogöra sig.

När valpen är ca 4 månader börjar bytet mellan mjölktänder och permanenta tänder. Den permanenta tanden växer utåt och pressar bort mjölktanden samtidigt som kroppen absorberar mjölktandens rot. De första tänderna som ramlar ut är oftast de längst fram i överkäken. Underkäkens tänder brukar komma straxt efter. Det är även vid denna ålder som öronen börjar leva sitt eget liv. Många väljer då att tejpa dem med kirurgisk tejp för att få bra form på öronen som vuxen.

När hunden är sex månader brukar de permanenta tänderna ha vuxit ut. De är 42 stycken till antalet. Tänderna ska fylla ut tandbågen och inga trångställningar ska finnas. Hos vissa hundar,  ramlar inte mjölktanden bort utan den permanenta tanden växer istället upp bredvid. Man kan då försiktigt börja vika på den för att lossa den, men fungerar det inte så bör man låta en veterinär ta bort mjölktanden för att de permanenta tänderna inte skadas.

​

När valpen bits

För många valpägare är det ett problem att valpen biter dem i händerna och till och med attackerar fötter och ben när den är på det humöret. Er valp är troligtvis varken aggressiv eller tokig, utan bara valp. Valpen upptäcker och känner på det mesta genom att tugga och bita. Den lär känna sin omgivning på så sätt. Många gånger så växer beteendet bort, men det är inte säkert och då står man där med en vuxen hund som bits vilket naturligtvis inte är acceptabelt.
 

Olika sätt att få bort bitandet

  • Avled

Börja med att försöka avleda valpen när den vill bita i era händer eller fötter. Se till att ni har några lättillgängliga leksaker och ge valpen. Men lek inte med leksaken utan ge valpen leksaken och gå därifrån. Börjar ni leka med valpen i denna situation kan ni få en hund som börjar med att bita i era händerna för att få igång en lek vilket förstås inte är önskvärt.

​

  • Använd rösten

Att ge ifrån er ett gällt ljud som "AJ", när valpen biter  och genast gå därifrån brukar fungerar för det flesta. Att säga NEJ till sin hund är idag om tvistat i hundvärlden. Vi säger NEJ och visar sedan vad vi vill att den SKA göra. Det vi försöker att inte göra är att använda hundens namn i en negativ mening eftersom vi vill att hunden ska uppfatta sitt namn som något positivt.

​

  • Lite att tänka på

Det kliar i munnen vid tandömsning. När valpen är mellan fyra och sex månader tappar den sina valptänder. När de nya tänderna växer ut kan det klia lite vilket gör att valpen då vill tugga och bita på det mesta. Ge då valpen något hårt att tugga på ett tuggben eller en morot avleder problemet och valpen får utlopp för att det kliar i munnen.

​

  • Saker att bita i

Vi har alltid massor av saker att bita i framme till våra valpar så som tuggben, mjukdjur (utan plastögon), läder, trasor, filtar, bollar, ja det man kan komma på. Försök i den mån det går att ha saker tillgängliga för valpen som den får bita i. Tar den någon av era saker så "byta" till er dem med hjälp av något annat som den får ha istället och använd ett kommando som "byta" till exempel. Det brukar gå rätt fort att lära dem.

Screenshot_20240121_155432_Instagram_edited.jpg

​

MAT OCH FODER

På kenneln har valpen ätit Doggys valpfoder uppblött varierat med ett mål hemlagad mat som innehåller ägg, kött, grönsaker, vitaminer och mineraler. Vi har märkt att när valpen har tillgång till olika foder så får både valpen och den vuxna hunden en stabilare mage som inte blir dålig så lätt. De tål det mesta av döda sorkar, sniglar och annat som den stoppar i sig.

Så länge valpen är liten ska den äta sig mätt i stort sett. Vissa valpar kan behöva mer foder vissa mindre och det är viktigt att man går efter hur valpen mår och inte enbart efter producenternas fodermängd. Reglera fodermängden så att er hund inte är för tjock eller för small. Ett bra knep är att revbenen ska kännas, men inte synas. Med det sagt så har valpen en period där revbenen syns utan att den för den skull är mager.
 

Grundrecept för hemlagad hundmat

Till 10 kg hund/dag
1-2 dl kött/fågel/fisk/äggula
2-4 dl grönsaker och ris/matkorn
1 msk Standardt Laga Mat (finns hos zoofackhandeln)*
1 msk Fett/olja

 

Gör en större sats som räcker i ca 1 vecka eller längre (frys in). Maten håller sig annars bra i ca 1 vecka i kylen och 3 månader i frysen.

Koka kött/färs/fågel/fisk och låt svalna i sitt spad. Om det är ben med köttet kan det gärna koka med då det finns massor med näringsämnen som frigörs ur benen vid koket, men släng sedan de kokta benen som inte får ges till hund. Spara det näringsrika spadet. Finfördela köttet. Ägg ges här kokta och skalade. Variera gärna köttvariant mellan koken. Ena veckan blir det t.ex. kyckling och andra veckan blir det blandfärs eller lax, kanske blandat med ägg. Välj det som är på extrapris. Förvara i en burk i kylen.

Koka grönsakerna som gärna kan vara från frysdisken välj något/några av t.ex. Sommargrönsaker, haricots verts, vaxbönor, ärtor och morötter. Morötter brukar generellt vara snällt mot magen. Koka gärna i köttspadet. Mixa med stavmixer.

Koka ris eller matkorn väl enligt beskrivning på förpackningen. Välj det som funkar bäst för er.

Blanda lika delar ris/matkorn med grönsaksmixen. Förvara i en burk i kylen.

Vid servering hälls Standardt Laga Mat och fett på maten. Fett kan vara rapsolja, olivolja, solrosolja, fiskolja, osaltat smör, ister m.m.).

​

*Som alternativ till Standardt Laga Mat kan du ta:
½ tsk Hundapotekets Kalk + 1 tsk Haelthy Paws Herbolistic (dessa innehåller endast naturliga  vitaminer och mineraler). Följ noga anvisningarna på förpackningen.

​

Något vi vill påpeka är att inte ta skålen från valpen när den äter. Det kommer bara att stressa den att äta fortare eller att börja vakta sin mat. Ge den istället något i skålen. Då kommer valpen att lära sig att när ni närmar er skålen så kommer det något gott och det blir till en positiv upplevelse för valpen. Skulle ni bli tvungna att ta skålen av någon akut anledning så kommer inte valpen ha någon negativ erfarenhet av det utan kommer snällt att vänta på något gott.

​

OBS! Hunden ska alltid ha tillgång till rent och friskt vatten. Vid byte av foder gör en långsam övergång under 1-2 veckor och blanda det gamla fodret med det nya. Ge mer och mer av det nya fodret och mindre och mindre av det gamla.

Standardt-Produkter-Svenskt-Kosttillskot


Ålder/Måltid


Frukost


Lunch


Middag


Kvällsmat



4-6 månader

Ca 15 kg

Kl. 6.00

Blötlägg 108g torrfoder  (2 delar vatten/ 1 del torrfoder)

Kl. 11.00

0,5 dl kött/fågel/fisk/ägg, 1 dl grönsaker och ris, ¼ msk Standardt Laga Mat*, 0,25 msk matolja.

Kl. 16.00

Blötlägg 108g torrfoder  (2 delar vatten/ 1 del torrfoder)

Kl. 20.00

Blötlägg 108g torrfoder  (2 delar vatten/ 1 del torrfoder)


2-4 månader

Ca 10 kg

Kl. 6.00

Blötlägg 122g torrfoder   (1 delar vatten/ 1 del torrfoder)

Kl. 12.00

1 dl kött/fågel/fisk/ägg, 2 dl grönsaker och ris, 0,5 msk Standardt Laga Mat*, 0,5 msk matolja.

Kl. 18.00

Blötlägg 122g torrfoder   (1 delar vatten/ 1 del torrfoder)



6-9 månader

Ca 18 kg

Kl. 6.00

167g torrfoder

Kl. 12.00

1,5 dl kött/fågel/fisk/ägg, 3 dl grönsaker och ris, 0,75 msk Standardt Laga Mat*, 0,75 msk matolja.

Kl. 18.00

167g torrfoder



9-12 månader

Ca 20 kg



Ca 1år

Ca 22 kg

Kl. 6.00

255g torrfoder

Kl. 6.00

255g torrfoder

(dags att gå över till vuxenfoder)

Kl. 18.00

2 dl kött/fågel/fisk/ägg, 4 dl grönsaker och ris, 1 msk Standardt Laga Mat*, 1 msk matolja.

Kl. 18.00

2 dl kött/fågel/fisk/ägg, 4 dl grönsaker och ris, 1 msk Standardt Laga Mat*, 1 msk matolja.

Farlig mat för hunden

Det finns en hel del mat som är direkt skadlig och ibland till och med dödligt för en hund. Bland det farligaste är choklad, ju högre kakaohalt desto farligare. Avokado, rå broccoli, nötter, vindruvor, kryddor, majskolvar, russin, ojäst deg, mögelost, fluor, xylitol eller lök i någon former ska du heller inte ge din hund. Undvik att ge hunden fågel-, fisk- och fläskben då dessa kan flisa och skada magen och tarmkanalen.

VÅRD OCH SKÖTSEL

​

Tänder och mun

Vi rekommenderar att träna valpen redan från börja att borsta tänderna. Börja med att borsta med vatten i några sekunder. Belöna där efter med något gott. Detta kommer inte bara att hålla tandsten borta utan också att underlätta vid hälsokontroller av munnen och om valpen har tagit något som den absolut inte ska ha. Om valpen och den vuxna hunden har tillgång till tuggben så är detta också bra för både tänder och mun.


Kloklippning

Valparna är vana med kloklippning, men små valpar tycker sällan det är roligt att sitta still, så att klippa klorna när valpen är trött underlättar betydligt! Klipp hellre lite och ofta än mycket och sällan! Att fila klorna kan var ett knep att vänja valpen med att du hanterar klorna och att den sitter still en liten stund. Belöna med en godis efter att du är klar.

 

Öron

Öronen kan behöva ses över ibland, men rengör inte öron som ser fina ut, då kan du skapa problem istället för att förebygga dem. Om öronen luktar eller är smutsiga så ring och rådfråga veterinär istället. Använd aldrig örontops.


Avmaskning

Valparna är avmaskade vid 3 veckor och 6 veckor och vi rekommenderar att ni gör det igen vid 9 veckors ålder. Avmaskar gör man för att masksporer kan gå från tiken via mjölken till valpen. Det tar ca 21 dagar för sporen att bli en färdig mask och man bör därför avmaska strax innan den tiden gått.


Vaccination

Grundvaccinering mot parvo, valpsjuka och hepatit ges vid 8 veckors ålder innan valpen lämnar oss. Andra vaccinationen ges vid 12 veckors ålder. Revaccination vid 1 års ålder. Därefter vaccination mot parvo, valpsjuka och hepatit vart 3:e år och vaccination mot kennelhosta årligen. Vaccination mot leptospiros rekommenderas till hundar som ska åka utomlands. En vaccinering var 6-12 månad vid regelbundet resande. Revaccinering bör helst göras strax före resan.

​

Rumsrenhet

Gott om tålamod, beröm när det sker på rätt ställe och ignorera när det blir fel. Hinner du så plocka upp valpen när den ställer sig för att kissa och bär ut den. Oftast så av bryter den kissandet och fortsätter när ni kommer ut

Vi har tränat valparna på att gå ut och göra ifrån sig efter mat och när de vaknar. Men det är bråttom! De har inte många sekunder på sig innan dem behöver ut.

Nattetid händer oftast både kiss- och bajsolyckor inne. Försök att ta ut valpen så sent som möjligt för att kissa och bajsa så släpper nog nattolyckorna snart också.

Just efter flytten så kan allt vara lite annorlunda, det är så mycket nytt och spännande så att hitta ytterdörren blir inte det viktigaste så då får ni bära ut valpen efter varje måltid och tupplur.

Valpar är oftast väldigt intresserade av de större hundarna när de kissar och bajsar, så ett tips är också att låta den vuxna hunden vara med, om ni har en och om den vuxna hunden tolererar en liten valp som försöker göra likadant i den situationen såklart.

​

AMSTAFFEN VÄXER UPP

En amstaffen är inte helt vuxen innan den fyllt 3 år. Det är viktigt att känna till även om den blir könsmogen långt tidigare. Det är alltså först vid 3 års ålder som man kan se resultatet av fostran och träning. En stor del av amstaffens uppväxt går åt till att jobba med hjärnan och socialisering samt miljöträning.

​

Spökåldern

Spökålder är vissa faser i valpens uppväxt då sinnena tar ett skutt i utvecklingen och valpen kan ett tag blir mycket mer rädd av sig. Detta brukar kunna bli en rejäl omställning då valpen går från att ena dagen vara totalt orädd till att nästa dag vara rädd för sin egen skugga. Dessa faser går över, men de är bra att känna till!

Den första spökåldern brukar dyka upp när valpen är 9-10 månader (men det kan börja så tidigt som vid 6 månader eller komma så sent som runt året). Normalt har de sedan ett par sådana faser till , en vid ca 1,5 år och en vid 2,5 år. Det varierar mellan individerna hur mycket och hur starkt de märks av. I de senare faserna brukar det ofta märkas av genom att valpen försöker dominera eller skrämmas.
 

1. Fortsätt att umgås. Bryt inte kontakten med andra människor, hunden behöver lära sig att främlingar inte är farliga. Dra dock ned på påfrestningarna så att er träning inte får motsatt effekt.


2. Avdramatisera. Gå själv fram till föremålet valpen är rädd för och hantera det på ett avslappnat sätt, utan att göra någon stor affär av saken inför hunden.


3. Avled. Flytta valpens fokus från det upprörande momentet och var själv lugn och trygg. 


4. Beröm. Belöna hunden när den är lugn.


5. Lek ljudligt. Träna valpen på att hantera ljud genom att exempelvis gömma godis under eller ovanpå vinglande kastrullock, eller lek intill en byggarbetsplats. Självfallet ska du inte gå så nära att hundens hörsel (eller din egen) kan skadas!


6. Rangordna varsamt. I spökåldern börjar hunden att testa gränser och då bör du mycket varsamt och utan våld visa var gränsen går och vad som är okej för dig genom att vara tydlig och konsekvent samtidigt som du inger trygghet.

 

Fostran

En sak som vi vill poängtera är att säga ”nu räcker det” istället för ”det är bra nu” då det senare faktiskt talar om för valpen/hunden att vi är nöjda med vad den gör.

Vi använder också ofta viskningar när vi vill ha uppmärksamheten från valpen/hunden. Hundar har extremt bra hörsel (och amstaffen är inget undantag) och en viskning sticker ut mer än ett rop ibland.

När valpen får saker att tugga på så börjar vi direkt med ”byteshandel”. Det har vi såklart redan gjort i ett par veckor, men nu är det dags för er att fortsätta.

Vi gör så här: vi ger ett tuggben eller leksak, låter valpen ha det en stund, går dit, sitter ner lugnt bredvid och låter valpen se att vi är där, tar tag i ena sidan på tuggbenet och säger ”byta” medan vi erbjuder en godis för att släppa tuggen. Vi behåller tuggbenet en stund och låssas att vi tittar på det och talar om för valpen vilket fint tuggben det är. Säger sen varsågod och lämnar tillbaka det. Man går nu inte på direkt igen utan nu ska valpen få njuta av sitt tuggben. Men har han/hon det länge så kan man gå tillbaka och göra om proceduren igen samma dag.

Man upprepar sedan detta med ALLT valpen har i munnen!

 

Sedan kan valpen visa på tusen andra sätt att den inte gillar att ni tar saker ifrån den, men det behöver den inte heller göra. Däremot måste ni kunna gör det. Så länge valpen visar sitt missnöje på ett godtagbart sätt så anser vi att den har rätt att ha en åsikt. Men den FÅR inte bita/hugga eller hota. Och skulle den göra det så få inte panik, utan bara lugnt träna vidare.

Om ni vill använda klicker, visselpipa eller ordet hit vid inkallning, så börja använda det vid måltiderna och valpen frivilligt kommer mot er, både ute och inne. Till slut kommer den förstå på ljudet/ordet och att den ska gå till dig.

​

Något annat som kan vara bra att veta om är att det finns något som kallas "djävustimmarna". Dem brukar infalla efter kvällsmaten innan valpen somnar inför natten. Här brukar många valpägare uppfatta att deras valp blir som förbytt eller besatt. Exempel kan den springa runt som en tok, biter i gardiner, på soffan osv mer eller mindre i farten. Galopperar runt i lägenheten, in och ut under sängen osv. Detta kvällsryck hos valpar brukar liknas vid övertrötta barn som spelar apa. Det är ingen ide att gå in i en konflikt i den situationen i alla fall. Försök agera lugnande. Ta upp valpen i famnen och låt den koppla av. Något som också brukar fungera är att förekomma detta genom att släcka ner något innan detta startar så att valpen lättare kommer till ro. Kanske kan valpen få ett gott litet ben att gnaga på och uppmuntra när den är lugn.

TIPS PÅ HUNDSPORTER

Amstaffar är intensivt medvetna om vad som händer i deras omgivning. De är nyfikna, snabba och smidiga. Eftersom det är en terrier, går det snabbt från tanke till handling. Den är stark för sin storlek och har mycket energi, energi som den behöver lägga på något nyttigt. God grundlydnad och tillräcklig aktivering är viktigt för att livet med en amstaff ska bli positivt för både ägare och hund. Den mår bäst av att få både mental stimulans och motion. En understimulerad amstaff är en amstaff som ofta tar saken i egna tassar, och då blir det sällan som du tänkt dig. Amstaffen passar till de allra flesta hundsporter eftersom det är en hund som är både atletisk byggd och älskar att arbeta med dig.

NoseWork

I hundsporten nosework får hunden använda ett av sina främsta sinnen, luktsinnet. Det är en allmän hundsport där alla hundar kan delta. I nosework ska hund med sin förare söka efter specifika dofter i olika miljöer. Hundsporten är inspirerad av de utmaningar som professionella sökhundar utför dagligen inom till exempel polisen och tullen. Men det är också ett enkelt och roligt sätt att aktivera er hund!

Att få använda nosen tycker de allra flesta hundar är spännande. Nosework ger dessutom hunden både fysisk och mental stimulans när den tillsammans med er söker efter dofterna, som kan vara placerade både inne och ute, på olika höjder, underlag, fordon och i lådor. Som hundsport har nosework sina rötter i amerikanska hundstall, där det användes för att aktivera hundar som väntade på att de skulle få nya hem. Därifrån har nosework utvecklats till en tränings- och tävlingsform många sällskapshundar har stor glädje av. Om ni vill tävla i nosework måste hunden först klara ett doftprov, som den tidigast får utföra vid 10 månaders ålder. Därefter är den välkommen att börja tävla efter att den fyllt ett år.

Screenshot_20231221_224916_Gallery_edited.jpg

Rallylydnad

I rallylydnad står glädje, samarbete, kontakt mellan hund och förare i fokus. Det är en allmän hundsport där alla hundar kan delta. Rallylydnad är en sport där hund och förare genomför en bana med skyltar som illustrerar olika moment som ska utföras. På skyltarna kan det exempelvis stå ”360 grader höger”, ”slalom”, ”sitt” eller ”skicka över hinder”. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden "kör" en bana enligt "kartläsarens", förarens, anvisningar.

Men det allra viktigaste är att ha roligt tillsammans med sin hund. När man går en bana ska föraren visserligen inte röra hunden men det är fritt fram att uppmuntra, ropa, klappa i händerna och på andra sätt heja på. Rallylydnad är en utmärkt aktivitet för den vanliga familjehunden. Hunden behöver inte utföra alla moment perfekt för att få ett bra resultat. Inga fysiska krävande moment ingår och därför passar hundsporten även hundar och förare i alla åldrar. Tävlingar i rallylydnad är öppna för alla hundar som fyllt 10 månader. Hundarna kan delta i fyra klasser: nybörjare, fortsättning, avancerad och mästare. Alla börjar i nybörjarklassen och klättrar sedan uppåt på skalan efter att de uppnått kvalificerande resultat.

Agility

I agility ska hund och förare klara en hinderbana på tid. Det är en allmän hundsport där alla hundar kan delta. Gungbräda, säck, tunnel, däck, balansbom – det är bara några av de hinder som hunden ska ta sig över och igenom i en agilitytävling. Banan ska avklaras på kortast möjliga tid och utan misstag eller vägringar.

Agility är en lättsam och underhållande sport, ofta är både farten och stämningen hög – och hunden minst lika förtjust som publiken. Det är samtidigt en uppvisning i avancerat samspel, och kräver mycket träning och ett nära och lyhört samarbete mellan hund och förare.Tänk på att agility är en krävande sport också för er hund. Hunden bör vara minst ett år gammal och färdigvuxen innan ni börjar träna på allvar.

Hundutställning

På en hundutställning kan ni visa upp er hund och få ett utlåtande på dess förtjänster. Du kan även vinna priser och andra utmärkelser. Hundutställningar ger alla hundintresserade chansen att få se fina hundar och träffa likasinnade under trevliga former. Hundutställningar ger oss som uppfödare möjlighet att få ett ”kvitto” på vår uppfödning utifrån ett utseendemässigt och rastypisk perspektiv. Med att detta i åtanke är dea ett trevligt sätt att tillbringa dagen tillsammans med sin hund och med andra hundintresserade, och ett tillfälle att lära sig mer om din hundras.

Screenshot_20240121_160245_Instagram_edited.jpg
Screenshot_20240121_160432_Instagram_edited.jpg
Screenshot_20240121_160606_Instagram_edited.jpg
Screenshot_20231221_224719_Instagram_edited.jpg

TIPS OCH KNEP

Amstaffar älskar lek och mat. Vilket som

fungerar bäst är dock individuellt!
Uppmuntrande röst kan få en amstaff

från att vandra i sin egen värld

”omedveten om att du finns” till att bli

överlycklig över att du äntligen kommit.

BETEENDE- OCH PERSONLIGHETSBESKRIVNING HUND (BPH)

BPH är utformad för att passa alla hundar. För alla hundar gäller att de måste vara id-märkta, vaccinerade och ha fyllt 1 år, men det finns ingen övre åldersgräns. Ägaren eller föraren måste vara medlem i en länsklubb eller i en specialklubb/rasklubb. Den hjälper er som hundägare att lära känna er hund lite bättre och är värdefull i avelsarbetet för oss som uppfödare när vi ska utvärdera vårt avelsarbete eller välja avelsdjur till nästa generation. Beskrivningen tar omkring 45 minuter och innehåller åtta olika moment. Syftet är att få en bild av hur hunden reagerar på och hanterar olika situationer. Det handlar bland annat om att möta främmande personer, att leka, att arbeta för att komma åt mat och att stöta på överraskningar.

MENTALBESKRIVNING HUND (MH)

Mentalbeskrivning hund (MH) beskriver de beteenden, som genom forskning, visat sig vara starkt ärftliga. Under ett MH går hund och ägare igenom en bana med olika moment där dessa beteenden dokumenteras. Alla hundägare med hundar registrerade i SKK har möjlighet att anmäla sin hund till MH och de ger hundägaren en bra bild av vem hunden är i andra änden av kopplet. MH har också rönt ett stort intresse utanför Sverige. MH är inget test där hunden blir godkänd eller underkänd, utan är en beskrivning som protokollförs. Hunden ska var 1 år, registrerad i SKK, ID-märkt, fullt frisk och vaccinerad enligt regler för att få delta.

MENTALBESKRIVNING VALP (MV)

Syftet med att beskriva valpar är att på sikt få ett underlag, som kan utvärderas och vara ett komplement till mentalbeskrivning hund (MH). Mentalbeskrivning valp är också tänkt att vara en hjälp för uppfödaren vid val av lämpliga valpköpare. MV görs när de är 7-9 veckor gamla och ger en beskrivning av valpens beteende i specifika situationer. Beskrivningen utförs i ett isolerat utrymme där valpen inte varit tidigare eller i en inhägnad utomhus.

Beskrivningen innehåller 11 moment där valpbeskrivaren bland annat beskriver valpens beteeenden; intresse/nyfikenhet, hälsning, kontakt, leklust, gripandeform, handlingsförmåga och ängslan.

Beskrivningen avslutas med att valpbeskrivaren skattar hur aktiv och trygg valpen har varit under momenten. Uppfödaren skattar hur aktiv valpen är i vardagen och i förhållande till övriga valpar i kullen.

Valpbeskrivaren ska vara en person som valparna inte mött tidigare.

RASBUNDNA PROBLEM OCH SJUKDOMAR

Amstaffen är i stort sett en frisk ras. Det vanligaste förekommande problemet är hudåkommor som klåda, utslag, röda tassar och allergier. Dessa åkommor brukar uppstå innan 3 års ålder. Därför väntar vi med att avla på våra hundar tills året de fyller 3 år. En stor andel av de röntgade hundarna har höftledsdysplasi (HD) och armbågsdysplasi (ED). Därför har rasen ett hälsoprogram från 2014-01-01 för HD samt ED med krav på att föräldradjuren har officiell HD- och ED-status före parning för att valparna ska kunna registreras i SKK och inneha stamtavla. Korsbandsskador förekommer även och är oftast orakade av en längre tids inflamation i leden p.g.a felaktig belastning och dåliga vinklar i bakbenen. Det förebyggs bäst genom att avla på individer med bra vinklar och att inte låta hunden bli överviktig. En annan rassjukdom är cerebellär ataxi (NCL-A, ostadighet och koordinationssvårigheter, s.k. amstaff ataxi) som är en obotlig neurologisk sjukdom. Vi har därför valt att minst en utav föräldradjuren ska ha känd status för ataxia för att se om de bär på genen. Sedan använder vi oss av resultatet när vi väljer ut en partner då sjukdomen är autosomalt recessiv. Vilket innebär att båda föräldrar måste bära på anlagen, samt föra dem vidare för att valpen ska insjukna. Något nytt som vi har börjat se i rasen är BOAS. BOAS är en förkortning av Brachycephalic Obstructive Airway Syndrom. Detta är ett samlingsnamn för orsaker som ger andningsproblem hos brakycefala hundar, det vill säga de med ett kortskalligt nosparti.

​

bottom of page